download
300px-The_Thinker_Musee_Rodin

"Pot do znanja in umevanja je trnova in vijugava, pot do verovanja je ravna in gladka."

 

 

 

 

CIKLUS PREDAVANJ ZDRUŽENJA ATEISTOV SLOVENIJE
2011 - 2012

1. PREDAVANJE

mag. Vojteh Urbančič: "Zakaj smo ateisti tako arogantni in verniki tako ponižni?"

V predavanju avtor skuša razgaliti nezmožnost racionalne utemeljitve religioznega pogleda na nastanek vesolja in na nesmiselne ter kontradiktorne premise iz "svetih spisov", ki utemeljujejo izvor morale in etike. Avtor ponuja racionalno razlago izvora religije, razloži nezdružljivost verskih prepričanj z znanostjo in s tem v zvezi opozori na temeljne razlike med znanostjo in religijo. Poskuša najti stične točke med religijami in diktatorskimi režimi, opozori na sovražnost religij do znanstvenega napredka in predstavi tezo o odvečnosti religije v sodobnem svetu.


Predavanje je bilo izvedeno v Kulturnem centru Pekarna dne 16. 12. 2011. Posvečeno je bilo takrat preminulemu mislecu Christopherju Hitchensu.

mag. Vojteh Urbancic: "Zakaj smo ateisti tako arogantni in verniki tako ponižni?" from ZAS Ateisti Slovenije on Vimeo.

 

2. PREDAVANJE

dr. Vesna V. Godina: "Religija in religioznost v antropološki perspektivi"

Uveljavljena in miselno prodorna intelektualka dr. Vesna V. Godina je v enournem predavanju predstavila nekaj temeljnih antropoloških ugotovitev o religiji in religioznem kot kozmoloških kategorijah. Po predavanju je sledila debata s poslušalci.

Predavanje je organiziralo Združenje ateistov Slovenije (ZAS) kot drugo v svojem ciklusu javnih predavanj 2011/2012. Izvedeno je bilo v Kulturnem inkubatorju v Mariboru dne 29. 2. 2012.

dr. Vesna V. Godina: "Religija in religioznost v antropološki perspektivi" from ZAS Ateisti Slovenije on Vimeo.

 

3. PREDAVANJE

dr. Tilka Kren: "Verska čustva"

Predavateljica je priznana psihologinja in psihoterapevtka z dolgoletno profesionalno prakso. Pripravlja svojo novo knjigo z naslovom "Človek in čustva", na predavanju pa je predstavila njeno poglavje, ki govori o verskih čustvih. Po predavanju je sledil pogovor z občinstvom.

Dogodek je organiziralo Združenje ateistov Slovenije (ZAS), izveden pa je bil v predavalnici upravne stavbe Kulturnega centra Pekarna v Mariboru dne 28. 3. 2012.

dr. Tilka Kren: "Verska čustva" from ZAS Ateisti Slovenije on Vimeo.

 

4. PREDAVANJE

Vlado Began: "Cerkveni bog je denar"

Predavatelj je pravni strokovnjak, pisec in varuh pravic živali. Med drugim je član Društva za zaščito ustave in žrtev cerkve, aktivno pa deluje tudi v okviru Koalicije za ločitev države in cerkve.

Predavatelj je v svojem predavanju predstavil del gradiva za knjigo z naslovom "Cerkveni bog je denar", ki jo pripravlja. Obenem se je dotaknil nekaterih družbeno aktualnih tem s področja razmerja država – cerkev.

Dogodek je organiziralo Združenje ateistov Slovenije (ZAS), izveden pa je bil v predavalnici upravne stavbe Kulturnega centra Pekarna v Mariboru dne 25. 4. 2012.

Vlado Began: "Cerkveni bog je denar" from ZAS Ateisti Slovenije on Vimeo.